Ana Sayfa EREĞLİ, KONYA, TÜRKİYE 23 Eylül 2022 425 Görüntüleme

ÇKS Kayıtlarında Köklü Değişikliğe Gidildi. Başvurular E-Devlet Üzerinden Yapılacak

kardesleryaziicimasa
(Haber: Mesut Şahin)

2023 yılı ÇKS başvuruları başladı. Başvurular, 1 Eylül itibari ile başlayıp, 31 Aralık tarihinde sona erecek. Bu yıl yapılacak ÇKS başvurularında ise köklü bir değişikliğe gidildi. ÖKS başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilecek. Başvuruda, ürün beyan formundaki muhtar ve aza imzası da kaldırıldı.

İşte 2023 ÇKS başvuruları ile ilgili detaylar:

Tarım ve Orman Bakanlığı, Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, ile; dijitalleşmeyi artırmak ve bürokrasi yükünü azaltmak amacı ile ÇKS başvurularını e-devlet üzerinden almaya başlayacak. Düzenleme ile ÇKS başvuru süresi kısaltıldı. Daha önce 30 Haziran’da sonra eren başvurular, 1 Eylül 2022 tarihi ile başlayıp 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek.  E-devletten ÇKS başvuruları Ekim ayı itibari ile başlayacak ancak e-devlet başvurularında da bazı şartlar olacak.

Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre;

ÇKS güncellemeleri e-devlet üzerinden yapılacak. Yani, ekili arazi miktarlarında ya da arazi beyanlarında değişiklik olmayanlar, sadece ürün güncellemesi yaparak e-devlet üzerinden ÇKS kayıtlarını güncelleyebilecekler. E-devlet üzerinden güncelleme esasına dayalı başvuruda çiftçi belgesi sistem üzerinden verilecek. Yine e-devlet üzerinden güncelleme esasına dayalı başvurularda, ürün beyan formunda yer alan muhtar ve aza imzaları kaldırıldı.

ÇKS’ye ilk defa başvuranlar ve ekili arazi beyanlarını değiştirmek isteyenler, başvurularını eskisi gibi bağlı bulundukları il ve ilçe tarım müdürlüklerinden yapacak. ÇKS’ye ilk defa başvuru yapacak olanlar, çiftçi belgelerini yine Ziraat Odalarından alacak. İlk defa ÇKS’ye başvuracak olanlar, çiftçi belgelerini ilk yıl için ziraat odalarından alacak, sonraki yılda yapılacak güncellemeler için çiftçi belgeleri yine e-devlette sistem üzerinden verilecek.

23 Eylül tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğin uygulanmasına yönelk genelge ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

trendmasa
sitesolreklam
verayan
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster