Ana Sayfa TÜRKİYE 1 Haziran 2023 232 Görüntüleme

AYM’den Mahalle Bekçileri Kararı

kardesleryaziicimasa

Anayasa Mahkemesi, 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunun bazı hükümlerinin iptal edilmesine karar verdi. İptal kararları, 9 ay sonra uygulanmaya başlanacak.

7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptaline ilişkin CHP’nin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru sonuçlandı. Kanun’un 6’ncı maddesinin 1’inci fıkrasının b bendinde yer alan  “Görev bölgeleri içinde bulunan konut, iş yeri ve araçlar gibi malların korunmasında sahipleri tarafından noksan alınan tedbirleri tamamlattırmak” kuralının iptaline hükmedildi.

Çarşı ve mahalle bekçilerinin, “kamu düzenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri almasını öngören Kanun’un 6’ncı maddesinin 1’inci fıkrasının ç bendi de Yüksek Mahkeme tarafından iptal edildi.

Aynı Kanun’un 6’ncı maddesinin 1’inci fıkrası g bendinde yer alan çarşı ve mahalle bekçilerinin “halkın sükun ve istirahatini bozanları ve başkalarını rahatsız edenleri engelleme görevi” hükmü de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

“ELLE KONTROL” DÜZENLEMESİNE İPTAL

Anayasa Mahkemesi, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nun 7’nci maddesinin 6’ncı fıkrasında yer alan “durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah ya da tehlike oluşturan diğer bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı halinde, kişinin kendisine veya başkalarına zarar verilmesini önlemek amacına yönelik el ile dıştan kontrol dahil gerekli tedbirleri alabilmesi” hükmünü iptal  etti.

trendmasa
sitesolreklam
verayan
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster