Ana Sayfa EREĞLİ, YAŞAM 20 Temmuz 2023 340 Görüntüleme

Çelik: “TMO Çakmak Ofisi Hububat Alımına Başlıyor. Günlük Hububat Alım Kapasitesi Artırılıyor”

kardesleryaziicimasa

Konya’nın Ereğli ilçesi Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, hububat üreticisi, pancar üreticisi ve süt üreticisinin sorunlarını dile getirdi. Pancar üreticinse verilen avansların geciktiğini ve bu durumun üreticiyi zora soktuğunu ifade eden Çelik, süt üreticisinin zarar ettiğini de belirtti.

Ereğli’de TMO alım noktalarını artırılacağını da söyleyen Çelik, TMO Çakmak Ofisinin 20 Temmuz itibari ile hububat alımlarına başlayacağının da altını çizdi.

-Hububatta Günlük 8 Bin Ton Olan Alımlar 13 Bin Tona Yükselecek-

Ereğli Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, TMO’nun Ereğli’de hububat alımını tek merkezde yapmasının, üreticileri zorladığını söyleyerek TMO Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlüğü ile görüşmelere başladı. Yapılan görüşmeler sonucunda Ereğli ilçesinde bulunan ikinci alım merkezi olan Çakmak ofisinin de 20 Temmuz 2023 tarihi itibari ile hububat alımlarına başlayacağı belirtildi. Öte yandan en kısa sürede kurulacak olan üçüncü alım merkezi ile Ereğli’de günlük 8 bin ton hububat alımının 13 bin tona yükseltilmesi hedefleniyor.

-Pancar Üreticisine Verilen Avanslar Gecikti, Üretici Zor Durumda-

Abdullah Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, pancar üreticisine her yıl, yılda birkaç kez verilen avans ödemelerinin bu yıl hasat sezonu yaklaşmansa rağmen henüz bir kere ödendiğini de belirtti ve “Daha önce bu konuyu Ereğli Şeker Fabrikası ve Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü ile görüştük. Pancar üreticisinin, özel sektöre kaymaması için avans ödemelerinin her ay yapılacağının sözünü almıştık ama bu söz yerine getirilmedi. Sözlerin yerine getirilmediği gibi, yılda birkaç kez ödenen avanslar, pancar hasat dönemi yaklaşmış olmasına rağmen henüz bir kere yapıldı. Bu durum da pancar üreticisini zor duruma soktu. Pancar üreticisine verilen sözlerin bir an önce yerine getirilmesini istiyoruz” dedi.

-Süt Üreticisi Zarar Ediyor-

Süt fiyatlarının, maliyetin altında olduğuna da dikkat çeken Abdullah Çelik, “Artan maliyetler süt üreticisini de zora soktu. 8.50 TL olan süt fiyatları geçtiğimiz günlerde 10.50 TL’ye çıkarıldı ama sütün üretim maliyetinin en az 12 TL. Süt üreticisi bugün zarar ederek üretiyor. Bu da bir yere kadar devam edecek ve üreticilerimiz maalesef üretimi bırakma noktasına gelecek” dedi.

Çelik, ekonomi yükünün üreticiye ve çiftçiye yüklendiğini de sözlerine ekleyerek, “Üretmek suç mu k üreticiler cezalandırılıyor. Sanki ekonominin yükü üreticilere yüklenmiş gibi. Üreticinin sorunlarının ivedilikle çözülmesi gerekiyor” dedi.

trendmasa
sitesolreklam
verayan
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster