Günümüzde eğitim hayatının bir parçası olan eğitim koçluğu ve stres yönetiminde önemli bir etken haline gelen yaşam koçluğu, bireylerin hedeflerine ulaşmasında ve mutlu bir yaşam sürmelerinde önemli rol oynuyor. Günümüzde hızla yayılan bir terim olan eğitim ve yaşam koçu ile çalışan kişilerin edindikleri deneyimler, “Koç” kavramının insan hayatına ne denli önemli dokunuşlar yaptığını gözler önüne seriyor.
Ereğli’de eğitim ve yaşam koçu olarak çalışmalarına başlayan Figen Karaoğlu, eğitim koçluğunun; çocukların akademik hayatlarında başarı sağlayan bir model olduğunu söyledi ve öğrencilerin, hedeflerine odaklanma sürecinde kendilerindeki farkındalıkları ortaya çıkaran bir süreç olduğuna dikkat çekti. Karaoğlu, eğitim koçluğunun aynı zamanda öğrencilerin zamanı iyi değerlendirmeleri, motivasyon ve doğru karar alıp karar sürecini yönetmeleri noktasında da büyük katkı sağladığını belirtti.
Eğitim ve yaşam koçu Figen Karaoğlu bize koçluğun önemi anlattı , danışanların hedeflerini belirlemesinde , hayallerini gerçekleştirmesinde , kendi potansiyellerinin farkına varmalarında , ergenlik çağında olan gençlerimiz ve öğrencilerimizin eğitimlerinde stres kaygı korku endişeli olduğu durumlarda , sınav zamanında süre problemi yaşayan , heyecan yapan gençlerimizin de bu sorunlarını beraber çözebileceklerini dile getirdi
Yaşam koçluğunun ise; günümüzde insanlar üzerinde yoğun bir şekilde gözlenen stresin hayatın akışına olumsuz etkilerde bulunmasını önlemek adına bir rehberlik olarak değerlendiren Karaoğlu, “Hızla gelişen bir zamandayız ve insan da bu değişime ayak uydurmak zorunda kalıyor. Bazen değişim esnasında çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyoruz ve bu da bizi strese, mutsuzluğa sürükleyebiliyor. Mutsuz olan birey, çıkış yolu ararken kaybolabiliyor ve belli bir noktadan sonra umudunu yitirmeye, kendi içerisindeki potansiyeli köreltmeye başlıyor. Tam da bu noktada yaşam koçları devreye giriyor ve bireye, kendi içerisindeki potansiyeli ortaya çıkarmasına, dışardan alacağı değerin kendisine vereceği değerle doğru orantılı olduğuna inanmasına rehberlik ediyor” dedi.
-Eğitim ve Yaşam Koçluğu Nedir? Nasıl Bir Yöntemle Çalışır?-
Eğitim ve yaşam koçu Figen Karaoğlu, eğitim koçluğunu tanımında, “Öğrencinin kaygılı, endişeli, stresli dönemini başarıyla kontrol edip atlatmasını sağlayan bir yardımcıdır. Yaşam koçluğu ise kişinin hayat yolculuğunda hedeflerine ulaşmasında, çevresine pozitif enerji verebilen mutlu ve olumlu bir ruh haline bürünebilmesinde, sıkıntılarından, sorunlarından ruhen kurtulabilmesinde yol gösteren rehberliktir” dedi.
Eğitim koçluğunun 12-20 yaş arası, yaşam koçluğunun ise 20 yaş ve üzeri bireylerde uyguladığını da sözlerine ekleyen Karaoğlu, eğitim ve yaşam koçluğunun, bireysel motivasyonun üst seviyede olmasını sağladığını da belirtti ve “Bireyin kendi potansiyellerini ortaya çıkarmasında, kendilerine hedefler belirleyerek , bu yolda yürürken hayallerini gerçekleştirmesinde doğru adımlar atarak hedefine daha kısa sürede ulaşmasında eğitim ve yaşam koçunun önemi son zamanlarda daha fazla ortaya çıktı” dedi.
-Eğitim ve Yaşam Koçluğu Programı Nasıl Uygulanır?-
Eğitim ve Yaşam Koçluğu uygulamasının, 6 hafta boyunca 50 dakikalık seanslarla uygulandığını belirten Figen Karaoğlu, “Uygulama sıklığını birey kendisi belirleyebilir. Dilerse haftada iki gün dilerse haftada üç veya beş gün. Kendi dilediği zaman aralığında uygulanabilir. Yüzyüze ve telekonferans yöntemiyle uygulamak da mümkün” dedi.
-Koçluk İle Psikolog Arasında Fark Nedir?-
Koçluk ile psikolog arasındaki farkın, insanlar tarafından zaman zaman ayırt edilemediğinin de altınız çizen Eğitim ve Yaşam Koçu Figen Karaoğlu, ikisinin aslında çok farklı alanlar olduğunu belirtti.
“Psikolog, geçmişe inerek insanların neden ruhen o hale geldiğini sorgulayarak terapi yapan kişidir. Koçluk ise, geçmişe dönük değil, bireyin bugünü ve yarını ile ilgili doğru adımlar atmasına rehberlik eden, yönlendiren, sorunlara hızlı çözüm odaklı özellikleri ile geleceğe yönelik alınması gereken kararlarda rehberlik eden kişidir” dedi.