Ana Sayfa EREĞLİ, KONYA 23 Mayıs 2024 397 Görüntüleme

Mağdur Edildiklerini Söyleyen Ereğlili Tarım İşçileri, 1 Hafta İş Bırakıyor. Ereğli’ye Zararı İse 15 Milyon

kardesleryaziicimasa

Ereğli’de işçi taşımacılığı yapan işçi çavuşları, trafikte çifte standart uygulaması nedeni ile mağdur edildiklerini söyleyerek, bir hafta iş bırakma kararı aldılar.

İşçi çavuşları derneği başkanı Tevrat Katman ve beraberindeki çavuşlar, stadyum önünde düzenledikleri basın açıklamasında, trafikte plaka uygulamalarında çifte standart uygulandığını belirttiler ve 1 Haziran tarihine kadar iş bırakma eylemi yaptıklarını, bu çifte standart uygulaması son buluncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ettiler.

-Taşıma Sorununa Çözüm İstiyorlar-

İş bırakma eylemi yapan işçi çavuşları adına açıklama yapan İşçi Çavuşları Derneği başkanı Tevrat Katman, önceki gün 4 araçlarının, dün de 2 araçlarının bağlandığını ve işçilerin mağdur edildiğini belirterek şunlara yer verdi:

“İşçi çavuşlarına tahditli plaka uygulaması şart koştular. Binlerce lira masraf ederek tahditli plakalarımızı aldık. Ancak tahditli plakalar belediye sınırları içerisinde geçerli. Ereğli dışına işçi taşıyamıyoruz. Belediye sınırları dışına işçi taşıyabilmek için D2 belgesi gerekli ama bu belge de belediye sınırları içerisinde geçerli olmuyor. İki belgeyi de aynı araca alamıyoruz. Bu gerekçe ile geçtiğimiz gün çavuşlarımızın araçları bağlandı ve işçilerimiz yolda indirilerek, hem trafik güvenliği, hem işçilerimizin can güvenliği tehlikeye sokuldu. İşçilerimizi evlerine dağıtacak araç temin edemedik ve işçilerimiz gece yarısı ancak ulaştılar evlerine. Biz, tahditli plakalarımız ile Akören ilçesine gidemiyoruz, önümüzdeki günlerde Ulukışla ilçesinde kiraz toplama işi başlayacak oraya gidemiyoruz. D2 belgesi aldığımızda ancak gidebiliyoruz, ancak bu belge de şehir içinde geçersiz kalıyor. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Diğer illerde belediye sınırları içerisinde ve dışarısında D2 belgesi yeterli iken Ereğli’de yeterli olmuyor. Bize ek tahditli plaka verin diyoruz vermiyorlar, o zaman araç verin diyoruz onu da vermiyorlar” dedi.

-“Şoförler Odasını Arkamızda Durmuyor”-

Şoförler Odasının da kendilerine destek olmadığını ifade eden Katman, “Sesimizi duyurmamız gerektiğini söylediğimizde şoförler odası başkanı, kendisinin bu mücadelede olmasının etik olmadığını söyleyerek arkamızda durmuyor. Biz vergimizi veriyoruz. Şoförler odasına da kayıtlıyız aidatlarımızı da veriyoruz. Bu durumda nasıl oluyor da bizi korsan taşımacılıkla itham edebiliyorlar. Trafik uygulamasında yabancı uyruklu işçi taşıyanlara ait araçlar veya trafik güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde yolcu taşımacılığı yapan Şanlıurfalı işçi çavuşları trafik uygulamalarından muaf tutulurken, Ereğlili işçi çavuşları neden mağdur ediliyor. Bizim önümüze konulan her türlü belgeyi, gereken masrafları da yaparak aldık. Neden halen mağdur ediliyoruz.” Dedi.

-“87 Çavuş ve 4 Bin İşçi İle İş Bırakma Kararı Aldık”-

Ereğli’de kendilerine bağlı 87 işçi çavuşu olduğunu da ifade eden Katman, “sayıları 3 bin 600 ile 4 bin arasında değişen işçilerimizin tamamı ile aldığımız karar neticesinde, 1 Haziran 2024 tarihine kadar iş bırakıyoruz. Bizim sesimiz duyuluncaya kadar mücadelemiz sürecek. 3 bin 600 işçinin, Ereğli’ye bir haftalık ekonomik katkısı 15 milyon TL’nin üzerinde. Tarım şehri olan Ereğli’de, hem üreticiler, hem işçiler, hem çavuşlar ve bu sektörün yan kolları mağdur ediliyor. Ereğli bir tarım şehridir ve tarım işçisi olarak çalışan Ereğlili kişi sayısı 12 bin. Diğer illerden gelen mevsimlik işçilerle birlikte bu sayı 35 bin’i buluyor. Mevsimlik işçilere ve yabancı uyruklu işçilere herhangi bir yaptırım olmazken Ereğlili çavuşlarımızın ve işçilerimizin suçu ne? Biz, her yıl okullar kapanmaya yakın bu sorunu yaşıyoruz. Hadi bu dayatmayı kabul edelim ve okullar kapandığında YS plakalı araçları kiralayalım, okullar açıldığında ne yapalım peki?” dedi.

-“Ürünlerimiz Tarlada Kaldı, Üreticiler de Mağdur Ediliyor”-

Ereğlili üreticiler de, işçi çavuşları ve işçilerin yanı sıra kendilerinin de mağdur edildiklerini ifade ettiler ve “Biz ürün fidelerimizi mart ayında sipariş vererek alıyoruz. Bir kere ektik dolu vurdu. Şimdi ikinci ekimi yapacağız ancak işçilerimizin ve çavuşlarımızın mağdur edilmesi nedeni ile işçi bulamıyoruz. Elimizdeki fideler tekrar kurursa bu sefer fide bulamayacağız. Ekim sezonun da geçirmiş olacağız ve bu yıl üretimimiz olmayacak maalesef. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz” dediler.

trendmasa
sitesolreklam
verayan
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster