Ana Sayfa KONYA, TÜRKİYE 4 Mart 2023 194 Görüntüleme

Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Mecliste

kardesleryaziicimasa

Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Başkanlığına sunuldu. Teklifte; lif, tohum ve sap üretimi ile ilaç etken maddesi elde etmeye yönelik çiçek, yaprak üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliğinin bakanlık iznine tabi olması, Tarım ve Orman Bakanlığına yeni yetkilerin verilmesi, sözleşmeli üretim modelinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeler, at yarışlarına ilişkin disiplin ve nitelik-şartların belirlenmesinde, denetlenmesinde bakanlığa yetki verilmesi, devlet ormanlarında madencilik faaliyetine yönelik düzenlemeler yer alacak.

Taslaktaki düzenlemelerde ayrıca köylerde yer sarsıntısı, yangın, heyelan, sel ve çığ yüzünden felakete uğrayanların zati ihtiyaç alabilmesi için aranan “muhtaçlık” şartının kaldırılması, ormanlık alanlara hafriyat dökümünün yasaklanması gibi konular da yer alacak. Köylerden kentlere göç etme nedeni olan sosyal güvenlik eksikliğinin önüne geçilmesi için sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununda değişiklikler de yapılacak.

-İhtilaflı Tarım Arazilerinin Kiralanabilmesinin Önü Açılacak-

Teklifle atıl durumda bulunan arazilerin özüne ve mülkiyet hakkına dokunulmaksızın, kamu yararı gözetilerek üretime kazandırılması ve bu şekilde ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla bir düzenleme getiriliyor.

Buna göre, Tarım ve Orman Bakanlığı; Hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazileri hariç olmak üzere, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olup, hisselilik, mülkiyet ihtilafı, parçalılık, tarımsal faaliyete son verilmesi, göç veya başka bir sebeple üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerini tespit ederek, ekonomiye kazandırılması ve kamu yararına kullanılması için bu arazileri kira geliri arazi maliklerine ait olmak üzere ve arazinin vasfının değiştirilmemesi şartıyla sezonluk olarak rayiç bedelden aşağı olmamak üzere kiraya verebilecek.

Kiralama öncelikli olarak kiraya verilecek arazinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere ya da sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacak.

Bakanlık kiralama işlemlerini genel hükümlere göre taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip işletme ve sözleşmeli işletmelere de yaptırabilecek.

Kiralanan araziler, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydedilecek ve kiracılar bu arazilerle ilgili tarımsal desteklerden yararlandırılacak. Kiralanacak arazilerin rayiç kira bedelleri ve kiralayanların yetiştirebilecekleri ürün veya ürün grupları Tarım ve Orman Bakanlığı il veya ilçe müdürlükleri tarafından mahallinde veya elektronik ortamda ilan edilecek.

Öncelikli gruplardan birden fazla istekli çıkması halinde en yüksek teklifi verene kiralanacak. Öncelikli gruplardan istekli çıkmaması halinde diğer isteklilerden en yüksek teklifi verene kiralanacak.

Arazi maliklerine veya hak sahiplerine ulaşılamaması halinde kira bedelleri araziye özgülenerek bir kamu bankası nezdinde açılacak vadeli hesaba yatırılarak nemalandırılacak.

Mülkiyeti ihtilaflı arazilerde ihtilafın giderilmesi halinde biriken kira geliri ve ferileri hak sahiplerine dağıtılacak.

trendmasa
sitesolreklam
verayan
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster