Türk insanının temel geçim kaynaklarından olan hayvancılık için önemli etkinlikler arasında yer alan ve Orta Asya’dan bu yana uygulandığı bilinen Koç Katımı Etkinliği, Konya’nın Karapınar ilçesinde gerçekleştirildi.
Unutulmaya yüz tutmuş etkinliklerden birisi olan ve hayvancılık için önemli uygulamalardan olan koç katımı etkinliği, tohumluk olarak tabir edilen koçların, damızlık koyunların arasına salınma işlemi olarak tanımlanır.
Türk kültür hayatının asırlardan bu yana tekrarlanan uygulamalarından birisi olarak bilinen ve günümüzde unutulmaya yüz tutmuş koç katımı töreni Konya’nın Karapınar ilçesinde gerçekleştirildi.
Karapınar ilçesinde hayvancılık yapan ve Koç katımı etkinliği ile ilgili olarak Ereğli Ajans’a değerlendirmede bulunan 37 yaşındaki Sezai Yazgan, koç katımının tarihini, kuzuyu almak istedikleri döneme göre belirlediklerini ifade etti. Koç katımını 21 Ağustos tarihinde yaptıklarını söyleyen Yazgan, süreci şöyle anlattı:
“Koç katımını 21 Ağustosta yaptık. İlk koç katım törenine birinci periyot diyoruz. Birinci periyotta ortalama 10 ila 15 gün koçlanma süreci olur. İkinci periyot ediğimiz süreçte ise, birinci periyotta tavlanmayan koyunlarımız koçlanmış olurlar. Birinci periyottaki koçlanma sonucu kuzularımızı Ocak ayı’nın son hatası ile Şubat ay’ının ilk iki haftası arasında alırız” dedi.
Koç katımı öncesinde bir hazırlık döneminin olduğunu da belirten Yazgan, “Koyunlarımız yaz mevsiminde merada olur ancak mera yayılımının yetersiz olduğunu düşünerek, damızlık koyunlarımıza 10 Temmuz tarihinden bu yana öğlen öğünlerinde yem takviyesi yapıyoruz. Ç ve dış parazit temizliklerini, aşılarını yapıyoruz. Ağustos başından itibaren de damızlık olarak belirlediğimiz koyunlarımızı merada yatırıyoruz” dedi.
Koç katımında koç sürüsünü koyun sürüsünün içerisine süren kişinin de saf, temiz kalpli veya ağzı dualı olmasının bereketli olacağına inanıldığını da sözlerine ekleyen Yazgan, “O yüzden koç sürüsünü ya çocuklar ya da yaşlı insanlar sürer” dedi.