Ana Sayfa EREĞLİ, KONYA, TÜRKİYE, YAŞAM 1 Ağustos 2022 296 Görüntüleme

Yarım Asırdır Bakıra Şekil Veren Neşet Yıldız, Mesleğini Anlattı. Mesleğin Yaşatılmasını İstedi

kardesleryaziicimasa
Haber: Mesut Şahin

Konya’nın Ereğli ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Neşet Yıldız, 9 yaşında başladığı bakır işlemeciliği mesleğini halen sürdürüyor.

1956 yılında Erzincan’da dünyaya gelen Neşet Yıldız, ilkokulda iken yaz tatilini değerlendirmek için girdiği bakır işlemeciliği mesleğini, 1980 yılında geldiği Ereğli’de sürdürmeye başladı. Mesleğe kısa bir süre ara verdikten sonra tekrar eski işine dönüş yapan Neşet Yıldız, halen mesleğini sürdürüyor.

-Mesleğe 9 Yaşında Erzincan’da Bakır İşleme Atölyesinde Başladı-

Memleketi Erzincan’da 9 yaşında iken yaz tatilini değerlendirmek için, şehrin en yaygın mesleklerinden olan bakır işleme atölyesinde işe başladığını söyleyen Neşet Yıldız; mesleğe başlayışını şöyle anlattı: “O zamanlar şimdiki gibi değil, aileler çocuklarının yaz tatillerinde bir meslekte çalışmalarını isterlerdi ve mahallenin ya da şehrin bilinen yaygın meslek alanlarına yönlendirirlerdi. Babam da beni, o dönemde Erzincan’ın meşhur mesleklerinden olan bakır işleme atölyesine verdi. 9 yaşında iken bakır kokusunu içimize çekerek başladık mesleğe. O gün bugündür de bu mesleği sürdürüyorum. İşe başladığım atölye geniş bir atölye idi ve benimle birlikte onlarca öğrenci orada çalışıyordu. Hatta mesleği ilerleterek, çırak olarak başladığım atölyede ustabaşı olduğum dönemde TRT gelerek çekimler yapmıştı”

-1980 Yılında Ereğli’ye Geldi ve Ereğli’de Atölye Kurdu. Sonrasında Mesleğe Kısa Bir Süre Ara Verdi-

1980 yılında, Konya’da bulunan akrabaları aracılığı ile Ereğli’ye gelerek burada 18 kişilik bir atölye kuran Neşet Yıldız, bakır işlemeciliği alanında birçok kişiyi yetiştirerek mesleğe kazandırdı. Atölye kurmasından kısa bir süre sonra mesleğe ara verdiğini söyleyen Yıldız; “1980 yılında ihtilalden sonra işler epey durdu. İşleri yürütebilmek iççin bankalardan çektiğimiz krediler bile haddi aştı. Durum böyle olunca işi terk etmek zorunda kaldık. 1987 yılında Çetinler Tesisi’nde hediyelik eşya mağazası açarak satışlara başladık. Daha sonra burayı lokantaya çevirdik. 2001 yılına kadar burada lokantacılık yaptık ve 2001 yılında emekli oldum. Emeklilik sonrasında eski mesleğimize dönüş yaptık. Halen de sürdürüyoruz” dedi.

-Bakır Eşyalar Eskiden Kullanım Amaçlıydı, Şimdi Süs Amaçlı-

Bakırcılık mesleğinin eski cazibesinin kalmadığını da anlatan 66 yaşındaki bakır ustası Neşet Yıldız; eskiden insanların kullandıkları eşyaların bakır olduğunu, alüminyum ve çelik eşyaların mutfaklarda yerini alması ile bakırın da kademe kademe mutfaklardan eksildiğini de sözlerine ekledi ve şöyle devam etti:

“Bakırın mutfaklardan eksilmesi ile bakır kalaylama işi de bakır işlemeciliği işine dönüştü. Eskiden kullanım amaçlı işlediğimiz bakırlar şimdi vitrin süsü olarak kullanılıyor. Bakır; herşeyden önce sağlıklı olması nedeni ile çok tercih ediliyordu. Sonra alüminyum çıktı, bakırın yerini azalttı, en son da çelik çıkınca bakır işi tamamen bitti. Şimdi insanlar, dedelerinden babalarından kalan bakır kapları, süs eşyası olarak işletiyorlar. Biz de bakırı hurda olmaktan kurtaran bir ustaya dönüştük” dedi.

-Şimdiki Nesile Meslek Öğretilmiyor, Ne Gençler heves Ediyor Ne Aileler Yönlendiriyor-

Gençlerin yaz tatillerini boşa geçirdiklerini de gözlemlediğini söyleyen Neşet Yıldız, “Bizim çocukluğumuzda ve yakın zamana kadar aileler çocuklarını yaz tatillerinde bir mesleğe verirler ve çocuklar tatil boyu hem harçlıklarını çıkarırlar hem meslek öğrenirlerdi. Şimdiki gençlerin böyle bir hevesleri yok. Okullar tatil olur olmaz zincirini kırmış aslan gibi keyif alemine dalıyorlar. Ailelerin de bu yönde bir yönlendirme yok. Gençlerimiz o yüzden farklı alanlara yönleniyorlar” dedi.

-Son Demlerini Yaşayan Bakırcılık Mesleğini Yaşatmak İçin Çabaladı Ama Sonuç Alamadı-

İlkokul çağından bu yana sürdürdüğü mesleğin son temsilcisi olduklarını söyleyen Neşet Yıldız, mesleği sürdürmek ve yaşatmak için birçok girişimde bulunduğu ancak sonuç alamadığını da belirtti.

“Mesleğin gençlere öğretilmesi için kurs merkezlerine, kaymakamlığa dilekçeler verdik. En son, İŞ-KUR’dan ekiplerin geleceğini söylediler, uzun zaman geçti ne gelen var ne giden. Ben Ereğli’de birçok ustalar yetiştirdim ama ben ve onlar, bu mesleğin son temsilcileri anladığım kadarıyla. Yeni nesilden meslek mensubumuz yok. Bu bir sanattır ve sanatın yaşatılması için yaptığımız girişimler de sonuçsuz kalınca biz de umudumuzu yitirdik” dedi.

Gençlere ve ailelere tavsiyelerde de bulunan Neşet Yıldız; “Çocukların yaz tatillerini bir meslekte değerlendirmeleri gerekir. Bu meslek veya başka meslek, ne olursa olsun, aileler mutlaka çocuklarını bir mesleğe yönlendirsinler. Gençlerimiz de, ellerine bir sanat ustalığı öğrensinler. Herkes memur, mühendis olacak değil. Hayatın ne getireceği hiç belli olmuyor, hayatlarının ileriki dönemlerinde mutlaka işlerine yarar” dedi.

trendmasa
sitesolreklam
verayan
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster