15 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni infaz düzenlemesi kamuoyunda merak konusu olmaya devam ediyor. Yapılan yeni düzenlemeden kimler faydalanacak? Süreç nasıl işleyecek? İşte detaylar…
AK Parti ve MHP, 6 Şubat depreminin ekonomik kayıplarının telafisi için meclise getirdiği, ek motorlu taşıtlar vergisini getiren kanun teklifinin içerisine yeni infaz düzenlemesini de eklemiş ve tasarı 14 Temmuz 2023 tarihinde TBMM genel kurulunda kabul edilmiş, 15 Temmuz 2023 tarihinde de Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.
Düzenleme ile, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar cezaevinde bulunan bazı hükümlülere, kapalı cezaevinden açık cezaevine 3 yıl erken geçme ve buradan da tahliye imkanı veriliyor. Söz konusu infaz yasasından yararlanacak olan hükümlüler arasında adam öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçlarından hüküm giyenler başta olmak üzere çeşitli suçlardan mahkum olanlar da yer alıyor.
-Süreç Nasıl İşleyecek?-
Sözkonusu infaz yasasında, Kapalı cezaevinden açık cezaevine geçiş için bazı şartlar var. 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden, toplam hapis cezası 10 yıldan az ise bir ayını, 10 yıl ve daha fazla ise üç ayını bu kurumlarda geçirip açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasına üç yıl veya daha az süre kalanlar bu kanundan yararlanabiliyor
Açık cezaevine geçen bu hükümlüler, üç ay açık cezaevinde kalmak şartıyla denetimli serbestlik hükümlerinden üç yıl erken yararlandırılacak. Bu nedenle aldığı ceza miktarına göre birçok hükümlüye tahliye kapısı açılmış olacak. Bu düzenlemeden cezası ertelenenler ile durdurulanlar da yararlanacak.
Açık cezaevine geçen bu hükümlüler, kapalıya göre daha iyi şartlarda cezalarının infaz edecek. Bunlar arasında iki haftada bir hafta izne çıkmak, yakınlarıyla daha çok görüşmek, daha çok sosyal aktivite yapmak gibi uygulamalar söz konusu.
Ayrıca daha önce açık cezaevinde bulunup 2020’den beri Covid nedeniyle izne çıkarılan hükümlülerin de izin uygulamasına devam edilecek.
Düzenleme; Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçları hariç tutuyor.
Yani devletin güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suç işleyenler, silahlı örgüt, casusluk suçları ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hükümlü olan mahpuslar bu düzenlemeden yararlanamayacak ve cezalarının infazı kapalıda devam edilecek.