Ana Sayfa EREĞLİ, KONYA, KÜLTÜR-SANAT, TÜRKİYE, YAŞAM 25 Nisan 2022 423 Görüntüleme

Ereğli’de Organik Tarım Çalıştayında Dikkat Çeken Mesajlar Verildi

kardesleryaziicimasa

Ereğli Belediyesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Ziraat Fakültesi işbirliğinde düzenlenen “Ereğli’de Organik Tarım Çalıştay’ı” Ereğli Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Çalıştay’a, Ereğli Kaymakamı Edip Çakıcı, , Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Türkmen, Siyasi Parti İlçe Başkanları, Kurum Müdürleri, Oda Başkanları, STK Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri ve Birim Müdürleri, personeller ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Türkmen yaptı. Türkmen, konuşmasında, Ereğli’de organik tarım için atılan bu adımlardan heyecan duyduğunu belirtti ve bunun, kendisinin en büyük hayali olduğunu söyledi.

-“Adabağ Halkı Zarar Etmeyecekti Ama Vatandaşlarımızla Karşı Karşıya Getirildik”-

Çalıştay’da, Organik tarım yapılacak olan araz ile ilgili olarak, Adabağ mahallesi sakinlerinin yararına olacak bir uygulama olacağının altını çizen Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, “Zaten mağdur olmayacaklardı, gönlümüzden geçen bu sene ıslah etmek bağlamında 4 Bin Ton Ayçiçeği ekelim, yağını Ereğli’ye, organik yağ olarak dağıtalım diye düşünmüştük. Ancak bu kısmet olmadı ıslahtan sonra da parselleyip 70 hane var Adabağ’da, 70 haneye 50-60 Dönüm halinde parselleyelim, ekmek isteyen kim varsa tohumu belediyeden, fidesi belediyeden, suyu belediyeden sadece bakımı hemşerilerimize ait olacak şekilde bir yetiştirme potansiyelini maksimize edelim dedik. Bu böyle olmadı ama neticesinde niyetimiz halis, aklımız, gönlümüz Ereğli’de ve Ereğli halkında. Zaman zaman esnaflarımızla karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını hepiniz bilirsiniz, zaman zaman halkımızla karşı karşıya getirilmeye gayret edildiğini bilirsiniz. Ben yarına inanan bir Belediye Başkanı değilim, yarın Hak Teala’nın tasarrufunda olan bir zaman dilimi, lütfederse olur, lütfetmezse mevtayız, onun da hayırlı olsun” dedi.

Organik tarım alanında yapılan bu büyük adımın, Ereğli’de yüksek olan tarım potansiyelini daha da yükselteceğini de ifade eden Oprukçu, “Üretimden tutun da paketlenmesine, pazarlanmasına hatta gerekiyorsa işlenmesine kadar ciddi manada bir istihdam imkanı sağlayacak ki bu insanımızın evine helalinden bir fazla rızık götürmesi imkanı demek olacak, gayretimiz ona yönelik olacak. Ereğli Belediyesi olarak halkımıza rağmen hizmet üretmemiz söz konusu olamaz, halka ihanet edecek bir yaklaşımın içerisinde olmamız söz konusu olamaz” dedi.

-“Ereğli’ye İstihdam Yaratacak Ciddi Bir Proje Olacak”-

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu ise, konuşmasında; organik tarım uygulamasında çok önemli iki noktanın olduğuna dikkat çekti. “Birisi, çok önemli bir meselede Belediye’yle ortak hareket ediyoruz. Hani hep derler ya üniversite sanayi işbirliği, üniversitenin sosyal etkinliği, birikimini alana yansıtması, bu noktada belediye çok önemli biz bunu Konya’da da çok iyi yapıyoruz. Konya’da Türkiye’de ses getiren projelere imza atıyoruz, şimdi Ereğli’de bunu başlattık” diyen Cem Zorlu; diğer önemli noktanın da Ereğli’de istihdam oluşturacak büyük bir proje olduğunu söyledi.

Zorlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu proje insanların aldığı beslenme kaynağının kendi vücuduna, doğal yapısına uygun olması açısından da önemli bir proje çünkü biz burada organik tarım yapacağız. Vatandaşımıza uygun rakamlarla, uygun imkanlarla organik gıda üretmeye çalışacağız. Organik tarım denilince Türkiye’de akla Ereğli gelecek. Çünkü çok büyük bir alanda üniversite ve belediyenin rehberliğinde organik tarıma başlanacak. Orada alınan başarılarla Ereğli’nin standartlara uygun olan her yerinde organik tarım yapılmaya başlanacak sadece orada değil. Biz rehberliğini yapacağız, nasıl yapılabileceğini ortaya koyacağız. Sonra Ereğli’de isteyen bütün hemşerilerimiz, bütün çiftçilerimiz istedikleri mekanda standartlarını sağladığı andan itibaren organik tarımı gerçekleştirecekler. Ereğli’ye biz müthiş bir katma değeri olan iş alanı sağlıyoruz. Bir iş alanı imkanı oluşturuyoruz, çünkü bu alanın karlılık oranı çok yüksek. Bu iş harekete geçtikten sonra Ereğli’de işsizlik sorunun çözüleceği kanaatini taşıyorum” dedi.

-“Çiftçinin Kar Oranı Daha da Yükselecek”-

Ereğli Kaymakamı Edip Çakıcı ise, ekonomisi tarım ve hayvancılık temeline dayanan Ereğli’de yaygınlaşacak olan organik tarımın, çiftçilerin gelirini büyük oranda artıracağına dikkat çekerek, “İleriye dönük olarak atılan bu projenin devamının geleceği kanaatindeyim” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Aslancan, NEÜ Turizm Fakültesi Doç. Dr. Abdurrahman Dinç, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Didin, Çukurova Üni. Bahçe Bitkileri Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Kazım Abak, Barınlı Tanıtım Organizasyon Ltd Şti sahibi Yakup Barınlı ve özel bir şirkette Organik Tarım Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Kamil Karataş organik tarım hususunda çeşitli konularda katılımcıları bilgilendirdi ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümü ile çalıştay sona erdi.

trendmasa
sitesolreklam
verayan
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster