Konya’nın Ereğli, Karapınar ve Emirgazi ilçeleri sınırlarında yer alan Karacadağ üzerinde bulunan meşe ormanları, tırtıl istilası sonucu kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Meşe ormanlarında görülen tırtılların, şu ana kadar 100 dekarlık bir ormanlık alanda ağaçlara büyük oranda zarar verdiği belirlendi.
Almanya RWTH Aachen Üniversitesi öğretim görevlisi Entomolog Demet Çekin, 12 Temmuz 2022 tarihinde Karacadağ bölgesinde yaptığı araştırmalarda, zehirli bir polifag türü olan tırtıllara rastladı. Araştırmalarını ormanlık kesimlerin yukarılarına doğru derinleştiren Çekin, meşe ağaçlarından beslenen ve önlem alınmazsa diğer bitki türlerine de sıçrayacak olan tırtıl sürüsünün, yaklaşık 100 dekarlık bir alanda meşe ağaçlarında tırtıl nedeni ile büyük oranda hasar meydana geldiğini belirledi.
Ormanlara zarar veren tırtıl türü ile mücadele edilmesi için, Karapınar Yeşilyurt-Der öncülüğünde Karapınar Kaymakamlığı, Karapınar Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili birimlere raporlarla birlikte başvuru yapan Etimolog Dr. Demet Çekin, tırtıl zararlarının biyolojik mücadele ile ortadan kaldırılması için bir an önce çalışmaların başlaması gerektiğini belirtti.
Bölgede görülen tırtıllarla ilgili yapılan araştırmaları hakkında değerlendirmede bulunan Çekin; “12 Temmuz´da Karacadağ´da yaptığım surveyde, meşe ağaçlarından beslenen ve tüylerinden dahi zehirli olduğu anlaşılabilen Lymantria dispar dispar (Erebidae) türü tırtıla rastladım. Bu tür, genellikle meşe ağaçlarından beslenir ama önlem alınmazsa ilerleyerek meyve ağaçları ve diğer tarımsal ürünlere de sıçrayabilir” dedi.
-“Biyolojik Mücadele Şart”-
Bölgede tespiti yapılan tırtıl türlerinin tehlikeli bir tür olduğuna da dikkat çeken Demet Çekin, Karacadağ bölgesinde özellikle ormanların daha gür olduğu Yeşilyurt Mahallesi kesimlerinde 100 dekardan fazla bir alanda ağaç yapraklarının tırtıllar tarafından yok edildiğini de belirttiği açıklamasında, “Bu türlerde bir dişi, bir nesil boyunca 600 ila 1000 arası yumurta bırakabiliyor ve bu larvalar Nisan ayında yumurtadan çıkıyor. Tahminlerime göre bölgede Mayıs ayından bu yana ormanlara zarar veriyor. Orman alanlarındaki bu tırtıllarla mücadele edilmesi noktasında birçok uzmanla da fikir alışverişinde bulunduk ve bir an önce biyolojik mücadelenin şart olduğuna kanaat getirdik. Bu güvenin biyolojik mücadelesinde rol alabilecek kuş türleri, sincap ve yumurta parazitoitleri ile ilgili detayları içeren raporları, bölgede etkin olarak faaliyet gösteren YEŞİLYURT-DER öncülüğünde başta Karapınar Kaymakamlığı olmak üzere ilgili birimlere aktardık ve biyolojik mücadelenin bir an önce başlatılmasını bekliyoruz” dedi.