Ereğli Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı ve başkan adayı Talha Üzer, Kargacı ve Sarıtopallı Mahallelerinde üreticilerle bir araya geldi. Üreticilere yönelik yaptığı konuşmada, kooperatifin uyguladığı yüzde 25 peşinat konusuna dikkat çekti ve “Son yıllarda ekonomik değişkenlikler nedeni ile hiçbir firma peşinat olmadan gübre ve tohum göndermedi. Ancak biz üreticilerimize verdiğimiz gübre ve tohumları vadeli veriyoruz. Üreticilerimize verdiğimiz vadeli petrol, vadeli tohum ve vadeli gübre satışlarının sürekliliğini sağlayabilmek için yüzde 25 peşinatını uyguladık” dedi.
Göreve geldiklerinde devraldıkları yıllık ciroyu 6 katına çıkardıklarını da ifade eden Talha Üzer; “Kooperatifimizin satış mağazası sayısını artırdık. Petrol istasyonunu faaliyete geçirdik. Ereğli’de süt üreticileri birliğinin kapanmasından sonra ortaya çıkan süt krizinde üreticilerin mağdur olmaması için süt toplama merkezimizi kurduk ve Ereğli’de en yüksek fiyattan süt alımı yapan tek merkez kooperatifimiz oldu” dedi.
Üreticilerin hizmetlerine pancar söküm makinesi, eleme tesisi ve lisanslı depoculuğu da sunduklarını ifade eden Talha Üzer; “Üreticinin ürünlerini piyasa fiyatının üzerinde aldık. Süt alımında en yüksek fiyatı verdik. Üreticinin ürünleri, hasat zamanında değeri düşmesin diye fiyat garantili sözleşmeli üretim yaptık. Biz hep üreticinin yararına çalışmalar ve hizmetler yaptık” dedi.
-Kooperatifin Paralarını Fabrikalara Bağışlamışlar-
Ereğli, Karaman ve Karapınar’a yapacakları fabrikaların sözlerini burada da yineleyen Üzer, “İlk göreve geldiğimizde, sermaye artırımı için Kayser Şeker Fabrikasından bize yazı geldi. Gelen yazıyı araştırdık, bizden talep edilen 3 buçuk milyon sermaye artırım bedelini ödemezsek, Kayseri Şeker Fabrikasında bize faydası olmayan hisse ortaklığımız düşecekmiş. Bulduk, topladık o parayı ödedik. O yıl da ayçiçeği para etmedi. Kayseri pancar ekicileri kooperatifi ayçiçeği alımı yapıyor diye duyuru yapılmış. Aradık, nereye sattıklarını sorduk, satmadıklarını, depoladıklarını, ileriki dönemde daha yüksek fiyata sattıklarını söylediler. Biz de hisse ortağınızız, bizim üreticilerimizin ürünlerini de depolayın dedik, Kayseri’ye baş edemedik, Ereğli’nin ürünlerini alamayız dediler. Şimdi, hissesine ortak olduğumuz ancak bize hiçbir faydası olmayan Kayseri Şeker Fabrikasında bulunan bu hissemizi satacağız ve bizim üreticimize faydalı hale getireceğiz. Bizim üreticimizin olan ve Kayseri Şeker’e, Konya Şeker’e bağışlanan hissemizi satarak Ereğli’ye yem fabrikasını, Karaman’a Sulama Sistemleri Fabrikasını, Karapınar’a ise gübre fabrikasını kuracağız” dedi.