Türkiye’nin sanayi alanındaki ilk ve büyük hamlelerinden birisi olan Sümerbank bez Fabrikaları, genç Türkiye’nin ekonomik bağımsızlık politikası ile kurulmuş, tekstil üretimi ile Türkiye’yi dünyada en ön sıralara taşımış bir kuruluş olarak tarih hafızalarına kazındı. İlk olarak Kayseri’de, daha sonra Nazili ve Ereğli’de kurulan Sümerbank, faaliyette olduğu süre boyunca binlerce kişiye istihdam sağlamış, üretimi ile ülke ekonomisine büyük bir katma değer sağlamış, yerli üretim olması nedeni ile de piyasaya çok ucuza tekstil ürünleri sürebilmiş efsane bir kalkınma hamlesidir.
Bugün Ereğli’de yaşayan nüfusun büyük kısmının ekmeğini yediği Ereğli Sümerbank Tekstil Fabrikası, faaliyette olduğu 1937-1997 yılları arasında 3 vardiyalı sistemle binlerce kişiyi istihdam etmiş, Ereğli kent merkezinde kurduğu fabrika satış mağazası ile de yediden yetmişe halkın her kesimini ucuza giydirmişti.
Sümerbank Tekstil Fabrikasının özelleştirilmesi ve kapanmasının ardından Ereğli’de en az 3 bin kişilik istihdam bozulmuş, 3 bin kişilik bir işsizlik baş göstermişti. Bunun yanısıra, her ay maaşını alan en az 3 bin Ereğlili işçinin Ereğli piyasasına giren devasa rakamdaki para da, fabrikanın kapanması ile erimiş gitmişti.
Ereğli’ye ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda büyük değer katan, bugün bile arazisindeki yeşil alanı ile Ereğli’ye nefes olan Sümerbank Tekstil fabrikası, 4 Nisan 1937 tarihinde, yani 85 yıl önce bugün kurulmuştu.