Ana Sayfa YAZARLAR 19.05.2025 697 Görüntüleme

Belkaya’da Yeniden Belediye Kurulacak Mı? Kanun Teklifindeki İskan Detayı Nasıl Etkiler?

ResimLink - Resim Yükle
ResimLink - Resim Yükle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yerel yönetimler ve büyükşehirlerde yetki paylaşımı ile ilgili açıklamasının ardından AK Parti tarafından meclise sunulan kanun teklifi, Ereğli’ye bağlı Belkaya Mahallesinde heyecan yarattı.

1973 yılında belde belediyeliği hakkı kazanan ve 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile belde belediyelik statüsü kaldırılarak Ereğli ilçesine mahalle olarak bağlanan Belkaya’da, AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan kanun teklifi heyecana neden oldu.

Meclis sunulan kanun teklifinin kabul edilmesinden sonra yeniden belde belediyeliği kazanmayı bekleyen Belkaya Mahallesinde belediye teşkilatı yeniden kurulabilir mi?

-Meclise Sunulan Kanun Teklifi-

AK Parti grubu tarafından TBMM’ye sunulan kanun teklifinde,  yeni iskan nedeniyle oluşturulan ve nüfusu 5 bin ve üzerinde olan herhangi bir yerleşim yerinde belediye kurulabilmesi, nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin ise köye dönüştürülmesi hükme bağlanıyor.

-Belde Belediyeliğine En Yakın Mahalle Belkaya-

6360 sayılı yasa ile Ereğli’de 6 belde belediyesi düşürülmüştü. Bunlar arasında, nüfusu 5 bin’e en yakın olanı ise Belkaya. 4 bin 820 nüfusa sahip olan Belkaya’nın nüfusu, belde belediyeliğinin kaldırılmasından sonra 2020 yılına kadar düşüş göstermiş, 2020 yılında 3 bin 997 olan nüfus 2021 yılında 4 bin 192’ye yükselmiş, 2024 yılında ise 3 bin 628 olarak belirlenmiş. Bugün Ereğli’de, nüfus itibari ile yeniden belde belediyeliği kurulmaya en yakın yerleşim yerinin Belkaya olduğu gözleniyor. Ayrıca Belkaya’nın hem ilçe merkezine hem de Konya il merkezine olan uzaklığı, belde belediyesi kurulması gerektiği kriterlerini karşılıyor.

-Kanun Tasarısı İle Belkaya’da Belde Belediyeliği Kurulabilir Mi?-

Belkaya’nın belde belediyeliğini düşüren 6360 sayılı kanun ile, yeni kurulan ve sınırları genişleyen bütün büyükşehirlerde köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılmıştır. Bu yerlerdeki köyler mahalle olarak, belediyeler ise belde isimleri ile tek mahalle olarak bağlı oldukları ilçenin belediyesine katılmıştı. Nüfusu 5 bin’in üzerinde dahi olsa büyükşehir sınırları içerisinde yeni bir belde belediyeliği kurulup kurulamayacağı henüz net değil. Sunulan kanun teklifinin içeriği henüz kamuoyuna açıklanmadığı için bu konuda net bir şey söylemek mümkün değilken, kanun tasarısında “Yeni iskan nedeni ile oluşturulan ve nüfusu 5 binin üzerinde olan yerleşim birimi” ibaresi kafaları karıştırıyor. Kanun tasarısında yer alan belde belediyeliği statüsü, mevcut yerleşim yerleri için geçerli olmayabilir. Tabi kanun tasarısı içeriğinin netleşmesi ile daha belirgin hale gelecek olan bu durum ile ilgili olarak, Belkaya halkı ve ileri gelenleri, “Yeni İskan” konusunu kendi lehine çevirebilirler. Yılın 7 ayını bölgede geçiren mevsimlik işçiler, Belkaya nüfusuna dahil edilerek, Belkaya’nın yeni iskan kategorisinde değerlendirilebilmesine bir imkan sağlayabilirler. Ayrıca kanun tasarısı mecliste görüşülmeye başlamadan önce, bölge milletvekillerine ulaşılarak, sınırları geniş büyükşehir belediyelerinde, merkeze uzaklık bakımından, il sınırında yer alan yerleşim birimlerine belde belediyeliği kurulması esnekliğinin oluşturulmasını sağlayabilirler.

-Belkaya’da Belde Belediyesi Kurulursa Avantaj Sağlar Mı?-

Belkaya’da belde belediyeliğinin kurulması ve yakınlardaki mahallelerin de buraya bağlanması, hem Konya Büyükşehir Belediyesinin hem de Ereğli Belediyesinin hizmet yükünü önemli oranda azaltacak. Öte yandan hem yerinde yönetim hem de dar alana hizmet yükümlülüğü ile Belkaya ile birlikte çevre mahallelerin de temel hizmet akışı hızlanacaktır.

trendmasa

Yorumlar

sitesolreklam
verayan
Hazır Site by Uzman Tescil